Psalm 150

07-05-2021

Steeds kleiner gaan kijken, om Gods machtige daden te zien!

Psalm 150 ken je waarschijnlijk wel. Bij mij was het een van de eerste psalmen die ik leerde zingen op de basisschool. Het is een mooi lied, waarin de schrijver God looft. In deze blog vertel ik hoe ik meer en meer God loof, doordat ik Zijn machtige daden meer en meer zie!

Loof Hem om Zijn machtige daden, loof Hem om Zijn geweldige grootheid! (Psalm 150:2)

God loven om Zijn machtige daden, dat is erg belangrijk! Alleen soms kan je door het drukke leven, zomaar vergeten stil te staan bij de machtige daden van God. Maar wat zijn machtige daden? Alles wat God doet is een machtige daad. Denk hierbij aan het laten regenen, de zon laten schijnen, bloemen laten bloeien. Er zijn dus heel veel dingen waarvoor we God kunnen loven!

Om te kunnen bevatten hoe machtig Gods daden zijn is het belangrijk om steeds kleiner te leren te kijken. Met kleiner kijken bedoel ik dat je meer en meer gaat letten op details en minder alles voor vanzelfsprekend aan gaat nemen. Ik leg het hieronder uit.

Ikzelf wil het liefst zo veel mogelijk zien van de wereld. Ik wil nieuwe plekken ontdekken omdat ik dan  meer verwonderd raak van hoe mooi en bijzonder God deze aarde geschapen heeft. Toch kreeg ik laatst een nieuw inzicht. Een vriendin vroeg aan mij: ''Waarom heeft God ons niet sneller gemaakt? Op deze manier zien we toch niet veel van de mooie schepping van God?'' Als we sneller hadden kunnen lopen of rennen, dan hadden we veel meer van Gods schepping kunnen zien.

Ik begon na te denken over deze vraag. Waarom heeft God de mens lopend gemaakt? Toen drong het volgende tot me door: doordat we op een rustig tempo overal lopen, kunnen we Gods schepping op een heel ander niveau leren kennen. Als we lopen kunnen we een kevertje op een blad zien zitten. We kunnen de textuur op de bladeren zien. We kunnen het patroon op de vleugels van een vlinder bekijken. We kunnen dus door lopen veel meer details zien.

In de maatschappij waarin we nu leven is belangrijk om veel van de wereld te zien. Vakanties naar nieuwe landen is heel populair. Thuisblijven in Nederland met vakantie, werd gezien als suf en saai. Zelf vond ik dat om eerlijk te zijn ook. Maar juist doordat ik door de corona-crisis zelf ook ''verplicht'' werd om in Nederland te blijven, ben ik me gaan beseffen dat we helemaal niet ver hoeven om Gods mooi schepping te zien en Zijn machtige daden!

Als we onszelf leren om kleiner te kijken, dus meer op d mij is dit ook nog een leerproces, maar ik merk dat ik nu al door steeds kleinere details te gaan letten, dan zullen we verwonderd raken door Gods grote creativiteit in de schepping. Door kleiner te kijken word ik meer gefascineerd en zal ik God meer gaan loven! 

Laat alles wat adem heeft de Heere loven. Halleluja! (Psalm 150:6)