Johannes 16:33

05-03-2021

Heb goede moed, Ik heb de wereld overwonnen!

Samen met een vriendin doe ik al een paar maanden een Bijbelstudie. Hierbij lezen we elke dag een hoofdstuk en vertellen elkaar wat ons opviel. Zo hebben we ook Johannes 16 gelezen. Het vers wat er voor mij uitsprong was vers 33.

Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen. Johannes 16:33 (HSV)

Jezus spreekt hier over verdrukking in de wereld. Verdrukking is er nog erg veel. Er is armoede in de wereld, ongelijkheid, oorlogen en momenteel ook het coronavirus. Ook in ons eigen leven is het niet zonder slag of stoot. Misschien heb je wel gescheiden ouders, of kunnen je ouders niet voor je zorgen. Het leven is niet makkelijk en Jezus weet dit. Hij wil niet dat wij het zwaar hebben en daarom zegt Hij dat we goede moed moeten hebben. Als je goede moed hebt, verlicht dit de pijn die je ervaart. Maar hoe doe je dat? Hoe heb je goede moed terwijl er aan allerlei kanten verdrukking en lijden is? 

Gelukkig geeft Jezus ook uitleg waarom we goede moed moeten hebben. We moeten goede moed hebben, omdat Jezus de wereld heeft overwonnen. Niet, omdat Hij dit gaat doen, maar omdat Hij dat al heeft gedaan! Jezus heeft de vijand al verslagen! Wij hoeven ons dus niet meer zorgen te maken over de dingen die in het hier en nu gebeuren. Al het onrecht is al verslagen. 

Als je momenteel zelf in een lastige situatie zit dan zegt Jezus dus eigenlijk tegen je: ''Het komt goed, nu is het even afzien, maar onthoud dat Ik de wereld heb overwonnen en er een einde komt aan al je pijn!''