Jeremia 17:7-8

27-05-2021

Krijg het volledige leven door de goede bron te vinden!

Het boek Jeremia is geen vrolijk boek om te lezen. Het volk is van God afgegaan en luistert niet meer naar Hem. Het gaat het volk ook niet zo goed af. In Jeremia 17 wordt een boom vergeleken met het geloof in God (dit is dezelfde vergelijking als in Psalm 1).

Gezegend is de man die op de Heere vertrouwt, wiens vertrouwen de Heere is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. (Jeremia 17:7-8a)

Met het water wordt in deze tekst het geloof in God bedoeld en met de boom wordt de gelovigen bedoeld. Wij zijn bomen die energie putten uit de bron van het geloof. Een boom kan niet zonder water en gaat er naar op zoek. Hij heeft het nodig, dus de wortels groeien naar het water. Als christenen zijn wij ook opzoek naar de Levensbron. We merken een leegte in ons leven en willen ware vervulling. Vervulling die alleen God kan brengen. 

Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet. (Jeremia 17:8b)

De vergelijking gaat verder. De boom die zijn levensbehoefte haalt uit de bron van het geloof kan hitte en droogte aan. Zo mogen wij dat ook zien als christenen. Doordat wij onze wortels in het fundament van Jezus hebben, maakt het niet meer uit wat ons gaat gebeuren. We weten dat God altijd voor ons zal strijden en dat wat er ook gebeurd, dat Hij ons niet in de steek laat. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat er geen tegenslagen in je leven zullen zijn, want dat is niet waar. Wel bedoel ik hiermee dat we niet bevreesd hoeven te zijn voor zo'n situatie en in zo'n situatie. Het kan in zware tijden soms echt zwaar zijn, maar juist dan is het belangrijk dat wij onze levensbehoefte halen uit de Bron des levens!

Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen. (Jeremia 17:8c)

Een boom blijft vrucht dragen, ondanks dat de omstandigheden niet ideaal zijn. Als bij ons de omstandigheden niet ideaal zijn, dan moeten we ook vruchten blijven dragen, hoe moeilijk dat ook is. Als we God als energie hebben, dan geeft Hij door de Heilige Geest de kracht om ook vruchten te dragen als de omstandigheden tegenzitten. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij de vervolgde kerk. Ondanks dat de omstandigheden lastig zijn, blijven ze vruchten hebben waardoor er meer en meer christenen komen. Het kan dus zeker!

Om te leven zoals Jezus dat van ons vraagt is het belangrijk om altijd terug te komen bij de Bron. De Bron van de liefde, de bron van de energie, de bron van de troost en de bron van inspiratie. Richt je op Hem en Hij zal het vertrouwen niet schenden!